Particulieren

Particulieren

Een goed werkend ventilatiesysteem draagt bij aan een heerlijke nachtrust. Volgens slaapwetenschappers is 18 graden Celsius de beste slaapkamertemperatuur. Zorg dus voor een goede ventilatie; frisse lucht heb je namelijk nodig voor een gezonde slaap. In een niet geventileerde kamer ontstaat een benauwd klimaat door de kooldioxide die u gedurende de nacht uitademt. Dit zorgt ervoor dat u niet optimaal uitrust, hetgeen gevolgen heeft voor uw prestaties gedurende de dag!
Naast een heerlijke nachtrust zorgt een goed werkend en onderhouden ventilatiesysteem ervoor dat u minder tot geen last heeft van een hoge luchtvochtigheid in huis en dat u minder last heeft van allergieën, hoesten, branderige ogen of een droge keel. Bovendien gaat het schimmelvorming in de badkamer tegen.

Ventileren is veel meer dan even uw raam of deur open zetten. Het is juist noodzakelijk om continu te ventileren. Doet u dat niet, dan is na een half uur de frisse lucht uit uw leefruimte verdwenen en volgt er weer een opeenhoping van vocht en andere stoffen in uw woning. Dit kan leiden tot hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, astma en andere allergische reacties.

Zorg voor frisse lucht

Luchten is dus niet hetzelfde als ventileren. Raamroosters, mits geopend, hebben al een beter effect dan het tijdelijk open zetten van een deur of raam. Maar vaak gaan deze roosters in de wintermaanden weer dicht, omdat het anders te koud wordt. Vooral in de slaapkamer waar ventileren juist het hardste nodig is, worden de raamroosters vaak gesloten. Bijna iedere Nederlander (96%) weet dat ventileren belangrijk is voor de gezondheid en dat dit 24 uur per dag zou moeten gebeuren (72% weet dit). 23% van de mensen denkt toch nog dat ventileren alleen nodig is als er iemand in de ruimte aanwezig is.

Isolatie en ventilatie

De zorg voor het milieu in combinatie met het zuinig omgaan met fossiele brandstoffen heeft ervoor gezorgd dat de overheid de bouwvoorschriften scherp heeft aangescherpt. Dit heeft binnen de woningbouw gezorgd voor strenge normen ten aanzien van de isolatie, want in een huis zonder kieren wordt natuurlijk minder energie verbruikt dan in een huis uit de jaren ’70 of eerder. In dit soort huizen was veel meer sprake van natuurlijke ventilatie.

Ook in de winter

Koude tocht zorgt er in de winter voor dat mensen in deze periode niet goed ventileren met als gevolg een slechte luchtkwaliteit in huis. Een vervelende bijkomstigheid hiervan is vochtoverlast. Een gemiddeld gezin produceert per etmaal ongeveer 10 liter waterdamp (koken, douchen, wassen, transpiratie). Onvoldoende ventilatie heeft negatieve gevolgen voor zowel de constructiedelen van het huis als voor de bewoners zelf. Het is dan ook niet vreemd dat huisartsen steeds vaker chronische aandoeningen aan de luchtwegen constateren.

U ventileert uw woning op een gecontroleerde manier als er steeds weer verse lucht binnenkomt, terwijl het gewoon behaaglijk blijft. Dit laatste is voor de meeste mensen erg belangrijk. De kou die normaal gesproken naar binnenkomt bij het openen van ramen en luchtroosters is voor velen de reden om, vooral in de wintermaanden, géén frisse lucht in de slaapkamer te laten als ze daar zelf aanwezig zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat er in die maanden wél 20% van de warmte verloren gaat door ventilatie. Wat echter ook belangrijk is om te weten is dat een belangrijk deel weer teruggewonnen wordt, omdat de vochtige en/of bedompte lucht vervangen wordt door droge lucht. Droge en schone lucht wordt veel makkelijker door de radiator verwarmd dan vochtige en oude lucht. De verwarming hoeft dan niet zo hard te werken. Het luchten van de slaapkamer heeft weinig nut als er op dat moment niemand aanwezig is. Er wordt op die momenten geen koolstofdioxide geproduceerd en er komt dus veel minder vocht in de lucht. Het is dus belangrijk om een ventilatiesysteem te hebben die schone lucht produceert en het tegelijkertijd een aangename temperatuur in het vertrek behoudt.

Luchttoevoer en menging

Speciaal bij mechanische ventilatie zijn drie zaken belangrijk:

  • Aanvoer van frisse lucht: Zorg dat er altijd genoeg toevoerroosters open staan. Bij onvoldoende aanvoer kan lucht uit kruipruimtes e.d. worden aangezogen die meestal van slechte kwaliteit is. Bij aanwezigheid van open verbrandingstoestellen (geiser, gaskachel) kan tevens koolmonoxide ontstaan.
  • Zorg ervoor dat aan- en afvoerroosters niet te dicht bij elkaar geplaatst zijn, dit kan een negatieve invloed hebben op de ideale menging van nieuwe (frisse) lucht met de bestaande lucht in het vertrek.
  • Liever geen afvoer van frisse lucht via een opening onder de deur. Verse (vaak koude) lucht die zich beneden in het vertrek bevindt, mengt van nature slecht met de warme afgewerkte lucht boven (warme lucht stijgt immers op). Daardoor verloopt de afvoer van vocht en afvalstoffen niet optimaal met als resultaat een veelal vochtige ruimte die nooit fris ruikt, ondanks de ramen en roosters die open staan.

In de winter veroorzaakt ongemengde buitenlucht een koude vloer. In warmere tijden wordt de warme vochtige lucht slecht afgevoerd. Vooral in slaapkamers is dit zeer oncomfortabel.

Leveranciers en partners

VentilatieNL werkt alleen met gerenommeerde leveranciers en partners. Samen met hen stellen wij onze kwaliteitsdoelstellingen vast waarvan wij niet willen en kunnen afwijken. Onze klant krijgt op deze manier de producten en de service waar zij recht op heeft.

VentilatieNL heeft de volgende leveranciers en partners:

Zehnder Itho Daalderop Vasco Duco Brink